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1 Mr. B was required to pass a physical examination and drug screening before he could be reinstated.  He was also required to undergo the 
recertification process for his engineer’s license, including appropriate training, and to pass a rules examination.  
 
2 This conclusion assumes that Mr. B met the requirements imposed by the Railroad Adjustment Board and was reinstated.  The decision 
awarding the six months back pay states that “On information and belief, [Mr. B] has complied with these conditions and has been reinstated to 
service.” 
 

 
TO : Bob Bergeron  

Assistant to the Labor Member 
  
FROM : Steven A. Bartholow 
 General Counsel 
  
SUBJECT    : S.S.A. No. xxx-xx-xxxx – P. B. 

Back Pay 
 
 
This is in reply to your inquiry of August 13, 2001, regarding the creditability of back pay awarded to P. B. 
 
On June 6, 1998, Mr. B was dismissed from service with his railroad employer.  On March 2, 2000, he was 
reinstated to his railroad service by order of the Railroad Adjustment Board, subject to certain conditions1.  On 
November 28, 2000, the Railroad Adjustment Board awarded Mr. B six months retroactive pay for the period he 
was in dismissed status.  Since the period for which Mr. B was dismissed was substantially longer than six months, 
you inquire as to which months the award of back pay should be attributed to. 
 
Back pay may constitute pay for time lost if certain conditions are met.  First, the back pay must be intended to 
compensate the employee for time lost or for service in a less remunerative position than that in which the 
employee would have served absent some action by the employer.  Second, the back pay must be paid with 
respect to an identifiable period of time.  Third, the back pay must be paid with respect to months in which there 
existed an employer-employee relation or, if such relation did not exist, as in the case of discharge, the back pay 
award also included reinstatement with full rights.  See Legal Opinion L-90-28. 
  
The back pay award in this instance is clearly intended to compensate the employee for time lost and included 
reinstatement with full rights.  It is my opinion that the fact that the six months to which the back pay is attributable 
within the 21 month period for which the employee was dismissed are not specified does not mean that the back 
pay is not attributable to an identifiable period of time.  In reporting the award of back pay, Mr. B.’s railroad 
employer must report a specific six months.  The Board should accept the employer’s determination as to which six 
months within the 21 month period to credit the back pay2. 


