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SUBJECT    : Proper Fiscal Year Appropriation to be Charged  

In the Conversion of Compensatory Time to Overtime Pay 
 
 
This is in response to your memorandum dated October 17, 2002, wherein you 
requested my opinion as to whether overtime work performed in a prior fiscal 
year should be charged to that prior fiscal year’s appropriation.  A Board 
employee worked overtime in Fiscal Year 2002.  That employee was 
compensated with compensatory time in accord with 5 U.S.C § 5543.  After the 
end of the fiscal year, a request was made to pay that individual overtime pay 
in accord with 5 U.S.C. § 5542, in lieu of the compensatory time previously 
granted that had not been used.  A request for similar conversions, that was 
granted, had been made for other employees before the end of the fiscal year.  
This one request was inadvertently left off of the prior request. 
 
In determining what fiscal year’s appropriation should be charged, we must 
seek guidance in the decisions of the Comptroller General.  The Comptroller 
General has ruled that the appropriation for the fiscal year during which the 
work is actually performed is the proper fiscal year to be charged for 
compensation for that work.  See 24 Comp. Gen 676, 678 (1945) and 38 Comp. 
Gen 316, 319 (1958).  Opinions of the Comptroller General have also held that 
the obligation to pay for overtime compensation is not extinguished until the 
compensatory time off is in fact granted.  See B-159597, 1966 U.S. Comp. Gen. 
LEXIS 1905 (August 2, 1966) and B-183751, 1975 U.S. Comp. Gen LEXIS 1693 
(October 3, 1975).  See also the decision of the Office of General Counsel of the 
Office of Personnel Management, OPM Case Number S9700856 (December 2, 
1997).  Since the obligation to pay the overtime worked was not extinguished 
until the compensatory time off was actually used, the obligation to make the 
payment for the overtime worked in Fiscal Year 2002 remained in effect.   
 
In conclusion, the work for which the person is to be compensated was 
performed during fiscal year 2002; therefore, the appropriation for that fiscal 
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year should be charged for the compensation that will be paid to the employee 
in fiscal year 2003.   


