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TO : Ronald Russo
Director of Policy & Systems
Office of Programs

FROM . Steven A. Bartholow
General Counsel

SUBJECT : Inclusion of Adopted Grandchildren in the
Social Security Overall-Minimum Guaranty

This is in reply to your request for my opinion as to the point in time when an adopted grandchild may be
included in the computation of an employee annuity increase under section 3(f)(2) of the Railroad
Retirement Act (the social security overall-minimum guaranty provision), and whether at that time the
regular formula annuity rates are to be compared under the 3(f)(2) guaranty with the disability insurance
benefit family maximum or the retirement insurance benefit family maximum.

As an example, you provide a case where the employee was initially awarded an occupational disability
annuity in 1982, and then was determined to be entitled to a period of disability under section 216(i) of the
Social Security Act beginning August 1995. In September 2002, the employee adopted a grandchild
which had been born in 1999. The employee attained age 62 on August 4, 2003, and his wife began
receiving an annuity based on a child in her care beginning August 1, 2003.

As you know, section 3(f)(2) of the RRA provides for the increase of an employee annuity to the total
amount which would have been paid to the employee and his family under the Social Security Act if his
earnings had been credited under that Act. Paragraph 3(f)(2)(ii) in general limits the point in time at which
an annuity may be increased to the date the employee annuity begins, or if later, the month following the
month the employee attains age 62, attains full retirement age, or the month the employee becomes
entitled to a period of disability under section 216(i) of the Social Security Act. The employee’s annuity
may also be increased under section 3(f)(2) to consider a qualified spouse under certain conditions. In
Legal Opinion L-2002-3, | advised that where the social security minimum guaranty rate was not payable
because

the employee’s regular annuity formula computation was higher at the time his annuity begins, section
229.32(b) of the Board's regulations allows the employee annuity to increase under section 3(f)(2) in
certain cases when the employee adopts a child after the initial month of eligibility for the 3(f)(2) increase.
That regulation provides in part as follows:

229.32 When a child can be included in the computation of the overall
minimum rate.

A child who meets the requirements of 229.30(b) of this part can be included in the computation
of the overall minimum rate in the month in which:

(a) The employee is first eligible for an increase in his or her annuity rate under the overall
minimum, as shown in 229.22 of this part; or

(b) In the case of a child born or adopted by the employee after the employee’s annuity beginning
date, such child can be included only when the overall minimum rate is already payable in the
month before the month in which the child is born, or adopted except where:

(1) The child is born or adopted prior to the employee’s attaining age 62 or becoming
eligible for a period of disability * * *; or
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(2) The child who is adopted after the employee’s annuity beginning date meets the
dependency requirements set forth in 222.53 of this chapter.

* k k%

(emphasis added).

To establish dependency, a grandchild must show that the adoption occured in the United States and that
the grandchild began living with the employee prior to age 18. See regulations of the Board at 20 CFR
222.54.) An adopted grandchild must also meet one of the four alternatives specified by 222.54(c) and

(d):

(c)The grandchild is living with the employee in the United States and received at least one-half of
his or her support from the employee for the year before the month in which—

(1)The employee’s annuity was increased under the social security overall minimum provision by
including the grandchild; or

(2) The employee could become entitled to a social security benefit * * * [if his railroad earnings
were credited under Social Security Act];or

(3)The employee becomes entitled to a period of disability which continues until he or she could
become entitled to a social security benefit as described above.

(d)In the case of a grandchild born within the one-year period referred to in paragraph (c) of this
section, at the close of such period the child must have been living with and have been receiving
at least one-half of his or her support from the employee for substantially all of the period that
began on the date the grandchild was born. * * *

In your example case, the child had not yet been born on the employee’s annuity beginning date in 1985,
nor when the employee was awarded a period of disability beginning August 1995. The earliest date from
which the child could be included in the section 3(f)(2) calculation is therefore September 1, 2003, the first
full month throughout which the employee was age 62 (assuming the child was dependent on the
employee for at least one-half of support for the year before September 2003). See Legal Opinion L-97-
42(advising an adopted child could be considered when the employee attained age 62); and regulations
of the Social Security Administration at 20 CFR 404.311(a)(specifying when an old age insurance benefit
begins) and 404.352(a)(2)(specifying when a child’s insurance benefit begins). Though the date for
testing whether the overall minimum guaranty will be paid is based on the employee’s age, the
comparison for making the 3(f)(2) guaranty determination would be based on the employee’s entitlement
to a disability insurance benefit considering his period of disability, rather than on the retirement insurance
benefit family maximum.

! I note that section 229.30(b)(2) quoted above refers only to 222.53 of the Board’s regulations (20 CFR
222.53). Section 222.53 defines dependency requirements for adopted children who are neither the
natural children or stepchildren nor the grandchildren or step grandchildren of the employee. The above-
guoted passage of 229.30(b)(2) does not mention section 222.54 of the Board’s regulations, which
defines dependency for grandchildren or step grandchildren adopted after the employee annuity begins.
However, both 222.53 and 222.54 define dependency in essentially the same terms. Moreover, the
analogous regulations of the Social Security Administration make no distinction between these two
categories of adopted children. See 20 CFR 404.362(b)(1). Accordingly, section 229.30(b)(2) should be
read as referring to both 222.53 and 222.54.



