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SUBJECT: Railroad maximum reduction 
 
 
 
This is in response to the discussion at the April 21, 2005 meeting with Board Office staff, wherein you 
requested my opinion as to whether the Office of Programs is required to continue to calculate annuities 
retroacting to months prior to 2002 taking into account the annuity reduction formerly calculated under 
repealed sections 3(f)(1) and 4(c) of the Railroad Retirement Act (the railroad maximum computation).  
For the reasons set forth below, in my opinion the new calculation or recalculation of the railroad 
maximum for months prior to 2002 may be discontinued.  Any reduction currently in place must remain. 
 
As you know, section 3(b) of the Railroad Retirement Act (RRA) generally provides that the employee’s 
tier II annuity component shall be .7 of 1 percent of the product of that employee’s years of railroad 
service multiplied by the employee’s average monthly railroad compensation in his highest 60 months of 
railroad earnings.  Spouse annuitants receive a tier II annuity component calculated as a percentage of 
the employee tier II.  See RRA section 4(b).  Prior to enactment of the Railroad Retirement and Survivors’ 
Improvement Act of 2001 (Public Law 107-90), former section 3(f)(1) specified that the employee tier II 
annuity component, and supplemental annuity if any, could be cut back according to a formula setting a 
ceiling for total annuities payable to a family based on the employee’s earnings record.  Section 4(c) 
provided that the reduction also could apply to the spouse annuity tier II component.  Section 104 of P. L. 
107-90 amended the RRA by removing sections 3(f)(1) and 4(c).   Section 104(c) provided the repeal “* * 
* shall take effect on January 1, 2002, and shall apply to annuity amounts accruing for months after 
December 2001.”  See 115 Stat. 878 at 882. 
 
In order to facilitate automation of the annuity calculations for the period prior to January 2002, you 
propose when paying an annuity accrual which includes months prior to 2002 not to perform a railroad 
retirement maximum calculation to determine whether the reduction continues in those cases where it did 
apply, or to determine whether it might now apply for the first time during that period.  In this regard, 
former sections 3(f)(1) and 4(c), enacted as provisions of the original Railroad Retirement Act of 1974 
(Public Law 93-445)(88 Stat. 1305), did not specifically address many circumstances under which an 
annuitant who initially was not subject to the limitation might be determined later to fall under the family 
maximum.  Over the 27 years those sections were in effect, this Office consequently provided advice in 
numerous instances as to whether a particular event required that the annuity need be recalculated.  
Each opinion resolved the issue from the standpoint of whether the legislation could be construed as 
intended to include that particular event.  See, e.g.    L-77-282 (new entitlement to vested dual benefit 
after annuity beginning date) and L-82-53 (delayed effective date of employee tier I component), requiring 
recalculation of the annuity; and L-81-228 (repeal of vested dual benefit provisions for spouse annuities) 
and L-97-52 (increase of tier II due to amendment terminating a reduction for military service also claimed 
for benefits under other law), advising the earlier railroad maximum computation need not be 
recalculated. 
 
The effective date provision of section 104(c) quoted above is susceptible to more than one interpretation.  
One interpretation is that by stating the amendment shall take effect for months after 2001, Congress 
intended that the Board must continue to calculate, or recalculate, the railroad retirement maximum 
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limitation anytime a payment is made for a month prior to 2002.  Another interpretation is that by 
removing the railroad maximum provisions from the Act for months after 2001, Congress intended to end 
the Board’s authority to make this calculation forward in time from the effective date, while leaving in 
place any railroad maximum reduction calculated under the prior law for months before 2002.  This latter 
result is generally consistent with prior opinions of this Office during the period prior to the repeal which 
advised that not every subsequent event required the railroad maximum to be recalculated.   
 
Accordingly, in my opinion, you need not recalculate any annuity to consider, or to reconsider, the railroad 
maximum calculation under repealed sections 3(f)(1) and 4(c) of the RRA in any case adjudicated after 
December 2001.  However, the amount of a railroad retirement maximum calculation under these 
provisions prior to repeal effective January 2002 must continue to be deducted from any payment 
retroacting to months in the pre-2002 period. 
 
 


