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Mr. Tim Hanely 
Chairman and State 
   Legislative Representative 
Ohio State Legislative Board 
Brotherhood of Locomotive Engineers 
    and Trainmen 
11 N. High Street, Suite 2-B 
Canal Winchester, Ohio  43110 
 
 
Dear Mr. Hanely: 
 
This is in reply to your letter of July 15, 2006, regarding service and compensation which you 
claim on behalf of 41 members of the Brotherhood of Locomotive Engineers and Trainmen as a 
result of termination of rail service by CSX Transportation, Inc. (CSXT) over 61 miles of track 
between Walker and Wilsonburg in West Virginia.  As explained below, your members must make 
individual claims for this compensation to the Chief of Compensation and Employer Services of 
the Railroad Retirement Board no later than February 28, 2007. 
 
The documents you submitted with your letter show that the former Interstate Commerce 
Commission (ICC) imposed employee protection provisions upon the predecessor to CSXT as a 
condition of approval of the abandonment of the Walker-Wilsonburg line in a decision rendered  
November 17, 1986.  Baltimore & Ohio R.R.—Exemption—Abandonment, No. AB-19 (Sub-No. 
125X), 51 Fed. Reg. 43250 (December 1, 1986).  The United Transportation Union (UTU) then 
claimed employee protective payments for its members under the order.  The claims by the UTU 
were approved by the ICC in a decision issued January 5, 1995, after a lengthy administrative 
proceeding.  Baltimore & Ohio R.R.—Exemption—Abandonment, Finance Docket No. 31566 
(Sub-No. 1)(unpublished order).   The ICC decision was affirmed by the United States Court of 
Appeals for the District of Columbia Circuit in a decision rendered February 16, 1996.  CSX 
Transportation, Inc. v. Surface Transportation Board, 75 F. 3d 696. 
 
The BLE was not a party to any of the foregoing proceedings.  However, by letter dated August 
27, 2001, the Assistant Vice President, Labor Relations of CSXT notified the General Chairman 
of the BLE that: 
 

This refers to our several conversations and correspondence concerning certain 
protection claims for engineers affected by the abandonment of the line between Walker 
and Wilsonburg, West Virginia. 

 
During our last conference, we agreed that in full and final satisfaction of these claims 
and without prejudice to our position, CSXT would pay $650,000.00.  The payment would 
be made in two equal amounts; the first during the third quarter and the second during 
the fourth quarter of 2001.  It would be left to representatives of the Brotherhood of 
Locomotive Engineers (“BLE”) to determine how the money would be divided among the 
claimant employees.  The BLE would advise CSXT of the amount of the payment to be 
made to each employee by name and ID number and the quarter in which the payment 
should be made.   

 
* * * * * 
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Though it is not contested that CSXT did pay $650,000 as a result of the foregoing agreement, no 
adjustments to the service and compensation records of any BLE members were ever reported to 
the Board by CSXT. 
 
On March 9, 2006, you wrote to the Board’s Chief of Compensation and Employer Services 
claiming, on behalf of 41 listed BLE members, “compensation and service credits under the 
Railroad Retirement (RRA) for displacement and dismissal payments made under the Oregon 
Short Line Conditions (Oregon Conditions).  Payments were made by CSXT in 2002 * * *.”   
When the Chief of Compensation and Employer Services contacted CSXT, however, the 
employer responded “CSX settled this case directly with the BLET for a fixed amount to be 
distributed however the Organization wanted.  It was merely a lump sum settlement and did not 
represent any specific dates or periods that would provide credits.  Thus, no adjustments to any 
employee’s service records are appropriate.” 
 
The Board has referred your letter to the General Counsel of the Board for consideration.  The 
General Counsel advises that compensation is defined for benefit entitlement purposes by 
section 1(h)(1) of the RRA in part as: 
 

* * * any form of money remuneration paid to an individual for services rendered as an 
employee to one or more [railroad] employers * * * including remuneration paid for time 
lost as an employee, but remuneration paid for time lost shall be deemed earned in the 
month in which such time is lost.  * * * Compensation  
* * * earned in any calendar year after 1946 but paid after the end of such calendar year 
shall be deemed to be compensation paid in the calendar year in which it will have been 
earned if it is so reported by the employer before February 1 of the next succeeding 
calendar year or if the employee establishes, subject to section 9, the period during which 
such compensation will have been earned. 

 
The General Counsel notes that section 1(h)(2) of the RRA further provides that: 
 

An employee shall be deemed to be paid “for time lost” the amount he is paid by an 
employer with respect to an identifiable period of absence from the active service of the 
employer, including absence on account of personal injury, and the amount he is paid by 
the employer for loss of earnings resulting from his displacement to a less remunerative 
position or occupation. * * *  

 
In addition, the General Counsel advises that regulations of the Board 
 (20 CFR 211.3(a)) further define pay for time lost to include: 

 
(a) A payment made to an employee for a period during which the employee was absent 
from the active service of the employer is considered to be pay for time lost and is, 
therefore, creditable compensation.  Pay for time lost includes:  
 
(1) * * *  
 
(2)  Pay received for loss of earnings for a certain period of time, resulting from the 
employee being placed in a position or occupation paying less money.  In reporting 
compensation which represents pay for time lost, employers shall allocate the amount 
paid to the employee to the month(s) in which the time was actually lost. * * *  

 
The General Counsel advises that in his opinion, the $650,000 in payments made by CSXT 
pursuant to its agreement of August 2001 with the BLE may constitute compensation creditable 
for benefit purposes under section 1(h) of the RRA.  He notes that the opening paragraph of the 
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August 2001 letter states that the BLE members have made claims to CSXT based upon the 
employee protections imposed by the November 1986 ICC order.  While not waiving its 
objections to payment, CSXT in the August 2001 letter states it is offering the $650,000 payment 
“in satisfaction of these claims.”  The Board’s General Counsel advises that as a matter of law, all 
preliminary discussions between parties are merged into a compromise agreement which settles 
all their claims.  15A Am Jur 2d Compromise and Settlement § 36.   Although explicitly not an 
admission by CSXT of liability for protective payments, the August 2001 agreement between 
CSXT and BLE clearly intended to bar any claims by the BLE members for employee protective 
payments under the November 1986 ICC order.  In the opinion of the Board’s General Counsel, if 
the basis of the employees’ claims against CSXT was employee protection imposed by the 
November 1986 ICC order, and if CSXT in the August 2001 agreement settled these claims with 
a payment, then it follows that the $650,000 paid under the settlement represented a retroactive 
lump sum “employee protection” payment for purposes of RRA section 1(h) and section 211.3(a) 
of the Board’s regulations. 
 
The General Counsel further advises, though, that whether service and compensation may be 
credited pursuant to the November 1986 order and 2001 settlement cannot be resolved for all 41 
employees as a group.  The November 1986 order established employee protections afforded 
under the “Oregon Short Line Conditions”.   These employee protections were set forth by the 
ICC in Oregon Short Line Railroad and the Union Pacific Railroad Company—Abandonment—
Portion Goshen Branch, 360 I.C.C. 91 (1979).  That decision established allowances for both 
displaced employees who were placed in a worse position in respect to work rules and 
compensation, and dismissed employees who lost a railroad position as a result of the 
abandonment.  360 I.C.C. at 98-100.  Regulations of the Board provide that while displacement 
allowances are creditable compensation under the Act (20 CFR 211.8), a dismissal allowance 
paid for a specific period of time is creditable only provided the employee has not severed the 
employment relationship (20 CFR 211.9).   The information you provided regarding the 41 BLE 
members shows some are “active”, but others have “retired,” are “deceased”, or “left company”.   
Thus, it cannot be determined from the information you provided whether each employee 
received a displacement or a dismissal allowance, the period for which the employee was 
displaced, or the point in time the employee severed his employment relationship with CSXT.   
 
For this reason, any employee wishing to claim compensation or service under the August 2001 
agreement must individually contact the Board’s Chief of Compensation and Employer Services.  
As CSXT has notified the Board that it believes that compensation should not be allowed on the 
basis of the 2001 agreement, the General Counsel advises that the employee’s claim should 
include his check stub or other record of the amount of payment received.  See regulations of the 
Board at 20 CFR 211.15(b).  Consistent with RRA section 1(h)(1), in the absence of a report from 
CSXT, the employee must also establish the period during which such compensation was earned 
by evidence that he was displaced or furloughed due to the abandonment, and by evidence as to 
whether and when he severed his employment relation with CSXT. 
 
Finally, the General Counsel advises that section 9 of the RRA and section 211.16(a) of the 
Board’s regulations require that your members must submit any claim for additional service and 
compensation by reason of the August 2001 agreement within four years of the last day of 
February of the year following the year in which payments were made.  As you stated in your 
March 9, 2006, letter that CSXT made the payments in 2002, this means the employees must file 
a protest to the Board’s Chief of Compensation and Employer Services no later than February 28, 
2007. 
 
      Sincerely, 
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      FOR THE BOARD    
      Beatrice Ezerski 
      Secretary to the Board 
 


