
April 18, 2000
L-2000-11

TO

FROM

SUBJECT:

April 18, 2000 
L-2000-11 

TO  :	 Ronald Russo 
Acting Director of Policy and System 

FROM  :	 Steven A. Bartholow 
General Counsel 

SUBJECT: Separation Payments to Disabled Annuitants 

This is in response to your March 20, 2000 request for clarification of Legal 
Opinion L-99-18 which holds that section 2(e)(3)1 of the Railroad Retirement Act 
prohibits payment of a disability annuity in the month in which an annuitant 
elects a separation payment in return for relinquishment of employment 
rights. Specifically, you question what action the annuitant took to lead to a 
conclusion that he performed service. 

In opinions dating back to the 1940’s, the Board has consistently treated a 
separation allowance as compensation with respect to the month in which the 
employee severs his employment relationship. See L-47-486. Although it is 
true that the separation allowance is not tied to specific services, the payment 
arises out of the employment relationship and the amount of the payment is 
almost invariably tied to the amount of service the employee has accrued. This 
interpretation was made part of the Board’s regulations in 1984 with the 
introduction of section 211.10 of the Board’s regulations (20 CFR 211.10). As a 
general rule, severance pay or a separation allowance is creditable in the month 
in which the employment relationship is terminated, regardless of when the 
employee actually receives payment. It is in the month of election that the 
employee fulfills the conditions necessary to receive the severance pay and 
thus may be said to have “earned” the pay. Severance pay or a separation 
allowance is never creditable in a month after the employment relationship has 
been terminated. 

Your memo makes reference to the month in which an annuitant accepts a 
separation payment. Please note that the month for which no annuity is 
payable is the month in which the disabled annuitant elects to participate in 
the separation program, thereby terminating the employment relationship, not 
the month in which he actually receives payment. 

1 The last sentence of L-99-18 mistakenly refers to section 2(e)(2). 


