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SUBJECT : Future Disability Onset Dates 

This is in response to your request of March 24, 2000 for guidance concerning 
whether, in cases where the attainment of age is the deciding factor for a 
disability case being rated an allowance or a denial, it is permissible to set a 
disability onset date in the future upon attainment of the necessary age. It is 
my opinion that disability onset dates may not be set in the future prior to 
coincide with attainment of a particular age. 

In your memorandum you provided a scenario where a 49-year old applicant 
filed an application for a disability annuity on January 24, 1999. On March 15, 
1999 the case was reviewed and it was determined the applicant was not 
disabled based on MVR 202.21. The applicant requested reconsideration of the 
initial decision on April 8, 1999. On May 2, 1999, the applicant turned age 50. 
Your memorandum indicated that, using the same medical evidence from the 
initial decision, the case was reviewed on May 12, 1999 and it was determined 
the applicant was disabled based on MVR 201.14 because the applicant had 
attained age 50 and was now considered closely approaching advanced age 
according to the guidelines. The case was rated and the applicant was granted 
a disability with an onset date of May 2, 1999. 

Part 219.2 of the Board’s regulations provides that a person is “eligible” when 
he or she has met all the requirements for payment of an annuity but has not 
yet applied. Further, that section defines entitlement for a disability annuity. 
According to the Board’s regulations, “entitled” means that a person has 
applied for and has proven his or her right to have an annuity, period of 
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disability or Medicare coverage begin. 

You are correct in your statement that the Board’s regulations at 20 CFR 
§220.128 preclude the mechanical application of age as a vocational factor in 
borderline disability determinations. However, that section does not suggest 
that an annuity beginning date may be set in the future when the applicants 
attains a particular age. Indeed, in my opinion, it suggests just the opposite, 
i.e., that the mechanical attainment or non-attainment of a particular age 
should not be determinative of disability in borderline cases. 

I hope this information is helpful. 


