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Dear Phyliss: 
 
This is in response to your letter of March 12, 2004, requesting my opinion as to the effect which an 
annulment of your second marriage would have upon your eligibility for a widow’s annuity under the 
Railroad Retirement Act on the earnings record of your first husband. 
 
Records of the Railroad Retirement Board show that you married your first husband Loren in 1951.  
Following his death in 1993 in Illinois, you were awarded a widow’s annuity under section 2(d) of the 
Railroad Retirement Act of 1974, as amended (45 U.S.C. § 231a(d)), beginning with the month you 
attained age 60 in 1994.   You married your second husband Donald in January 2000 in Illinois.  As he 
was also a retired railroad employee, you were therefore entitled to a spouse annuity under section 
2(c)(1) of the Act (45 U.S.C. § 231a(c)(1)) on the basis of your second husband’s railroad service as well.  
However, section 2(h)(4) of the Act (45 U.S.C. § 231a(h)(4)) requires that where an individual qualifies for 
both a spouse and widow annuity, only the higher of the two benefits may be paid. 
 
Benefits under the Railroad Retirement Act are comprised of independently calculated segments, or tiers.  
The tier I component generally represents the amount which would be payable to that individual if the 
railroad employee’s earnings had been covered by the Social Security Act, using social security benefit 
formulas.  The tier II annuity component is based on railroad earnings alone, and is not calculated under 
social security benefit formulas.  A widow’s annuity and a spouse annuity each include both a tier I and 
tier II benefit component, but a remarried widow’s annuity includes only a tier I component.  This means 
that while you continued to be entitled to a remarried widow’s annuity based on Loren’s railroad service 
after your marriage to Donald, the remarried widow’s annuity no longer included the tier II benefit 
component.  As  
a result, the annuity as Donald’s spouse exceeded the amount of annuity which you would receive as 
Loren’s remarried widow.  You therefore were entitled under section 2(h)(4) of the Act only to the spouse 
annuity based on Donald’s railroad service beginning January 2000. 
 
Your letter in essence asks the circumstances under which you may again be considered Loren’s widow 
for purposes of the Railroad Retirement Act.  Section 2(d)(4) of the Act provides that whether a claimant 
is a widow for benefit entitlement purposes shall be determined pursuant to section 216(h) of the Social 
Security Act (42 U.S.C. §416(h)).  Insofar as relevant here, section 216(h) requires that the claimant’s 
status be determined with reference to the law of the state in which the railroad employee resided at 
death.  Cases applying section 216(h) under both the Railroad Retirement Act and the Social Security Act 
have held that a state court decree which annuls a subsequent marriage will return the claimant once 
more to the status of widow of the former husband.  Harris v. Railroad Retirement Board, 3 F. 3d 131, 133 
(3rd Cir., 1993)(Texas annulment revives right to widow’s annuity on former husband’s earnings); and 
Purganan v. Schweiker, 665 F. 2d 269, 270 (9th Cir., 1982)(California annulment revives status as widow 
under the Social Security Act).  If the state court finds that the grounds for annulment of the marriage 
would make it valid under state law until annulled (i.e., the marriage was “voidable” rather than “void”), the 
individual become once more the widow of her earlier husband for benefit entitlement purposes effective 
with the date of the decree annulling the subsequent marriage. 
 
In your case, your status as Loren’s widow under the Railroad Retirement Act depends upon the 
conditions under which you may again be considered Loren’s widow by the laws of Illinois.  Illinois 
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statutes allow a court to enter a judgment declaring a marriage invalid if a party to the marriage lacked 
capacity to consent, lacked the physical capacity to consummate the marriage, if a party was age 16 or 
was age 17 and married without parental consent, or if the marriage is prohibited by law.  See S.H.A. 750 
Illinois Compiled Statues 5/301, which substantially adopted section 208 of the Uniform Marriage and 
Divorce Act (1970).   It has also been held that a marriage which potentially may be declared invalid 
under S.H.A. 750 ILCS 5/301 is merely voidable until judicial determination.   See In Re Estate of 
Crockett, 728 N.E. 2d 765 (IL. App. 2000).  The United States Court of Appeals has reached the same 
conclusion under this provision of the Uniform Act as adopted by Missouri.  Everetts v. Apfel, 214 F. 3d 
990, 993 (8th Cir. 2000)(a marriage which may be declared invalid under the Missouri statute adopting 
section 208 is voidable until the judgment). 
 
In view of the foregoing, in my opinion, if you were to obtain a judgment declaring your marriage to 
Donald invalid under S.H.A. 750 ILCS 5/301 on grounds which establish the marriage was valid until 
declared void by the court, you would once again become widow of Loren for purposes of widow’s annuity 
entitlement, effective with the month of entry of the judgment of invalidity.  If an Illinois Court declared 
your marriage to Donald invalid on grounds that it was void as prohibited by law, the result under state 
law would be as if the marriage had never occurred.  However, in that case whether previous payments to 
you might be reopened and retroactively increased would be governed by limitations on the reopening of 
a final decision on a claim as specified by section 261.2 of the Board’s regulations (20 CFR 261.2).  As a 
general matter, under that regulation a final decision may not be reopened for new evidence after four 
years from the date of the initial decision on that annuitant’s claim. 
 
I trust that the above information will be of assistance to you. 
 
       Very truly yours, 
 
 
       Steven A. Bartholow 
       General Counsel 


