
February 14, 1997 
L-97-5 

TO :	 John L. Thoresdale 
Director of Policy and Systems 

FROM :	 Steven A. Bartholow 
Deputy General Counsel 

SUBJECT :	 The Metropolitan Transportation Authority 
Defined Contribution Pension Plan for 
Non-agreement Employees 

This is in response to a memorandum dated August 19, 1996, requesting an opinion as to whether 
the above-referenced pension plan is a supplemental pension plan within the meaning of section 
2(h)(2) of the Railroad Retirement Act. The plan, which is maintained by the Metro-North 
Commuter Railroad Company (BA No. 3345), covers non-agreement employees of Metro-
North.1 

The pension plan is a defined contribution plan under which Metro-North is obligated to 
contribute 3% of each eligible employee's compensation to the plan, regardless of profit (Article 
III). This plan replaced the Metro-North Commuter Railroad Company Cash Balance Plan for 
non-agreement employees, which was approved by this office on June 28, 1990. 

In Legal Opinion 88-4 we held that a similar Metropolitan Transportation Authority pension plan 
was a supplemental pension plan under section 2(h)(2) of the Act. That plan, the Metropolitan 
Transportation Authority Defined Contribution Pension Plan for Agreement Employees, was 
found to be a money purchase plan which required employer contributions, regardless of profits. 
See 20 CFR 216.42(b). 

1 The plan also covers those employees who are technically-covered members of the 
Transportation-Communications International Union and who would otherwise qualify as eligible 
employees. 



It is our opinion that the Metropolitan Transportation Authority Defined Contribution Plan for 
Non-agreement Employees is a supplemental pension plan within the meaning of section 2(h)(2) 
of the Railroad Retirement Act. 

Article VII of the plan provides that, as a method of distribution of a participant's vested benefits, 
Metro-North may purchase an annuity from an insurance company to provide periodic payments 
to a participant and the spouse of the participant. Any periodic payment made under the annuity 
contract should be reported to the Board as a monthly payment under a supplemental pension 
plan. In the event that a participant takes a lump-sum distribution which he or she then rolls over 
into an individual retirement account, such roll-over amounts should be reported as a lump sum 
distribution, effective the date the funds are forwarded to the individual retirement account. 


