
October 7, 1997 
L-97-38 

Mr. D.G. P. 

In reply refer to 
S.S.A. No. 

Dear Mr. P.: 

This is in response to your letter to me of September 9, 1997, wherein you stated that you wanted 
to appeal a decision of the Railroad Retirement Board that your service in the United States 
(U.S.) Army National Guard for the period from October 1963 through April 1964 would not be 
creditable service under the Railroad Retirement Act (45 U.S.C. '231 et seq.). 

I should point out initially that there has been no formal written decision of the Board which may 
be appealed at this time. Rather, it is my understanding that you have been advised by the Board=s 
office in Billings, Montana, that your military service would not be creditable for railroad 
retirement purposes. Similarly, the discussion below explains the legal basis for not giving 
railroad retirement credit for service in the Army National Guard, but does not constitute a 
Adecision@ on this matter. 

Because the crediting of military service involves an interpretation of portions of the Railroad 
Retirement Act, I have asked the Board=s General Counsel to review this matter. She has 
provided the following discussion. 

Section 3(i)(2) of the Railroad Retirement Act [45 U.S.C. '231b(i)(2)] provides that for purposes 
of computing a railroad retirement annuity, an individual=s Ayears of service,@ as that term is 
defined in section 1(f) of the Act [45 U.S.C. '231(f)], shall also include his voluntary or 
involuntary military service, within or without the United States, during any Awar service period.@ 
Section 3(i)(2) also provides that military service shall be creditable under the Act only if prior to 

the beginning of the military service and in the same calendar year in which the military service 
began, or in the next preceding calendar year, the individual rendered compensated service for a 
railroad employer. 

Section 212.2 of the Board=s regulations defines military service in pertinent part as follows: 
Military service is the performance of active service by an individual in the 

armed forces of the United States. An individual is considered to be in active 
military service when commissioned or enrolled in the land, naval or air forces of 
the United States until resignation or discharge therefrom. The service of an 
individual in any reserve component of the land, naval or air forces of the United 



-2-

Mr. Dick G. Pritchard 

States, during any period in which ordered to active duty, even though less than 
thirty days, is also considered active service. [20 CFR 212.2]. 

You indicated that your military service was in the U.S. Army National Guard. The AArmy 
National Guard of the United States@ is defined by statute to mean: 

the reserve component of the Army all of whose members are members of the 
Army National Guard. [32 U.S.C. '101(5)]. 

That same statute defines Aactive duty@ to mean: 

full-time duty in the active military service of the United States. It includes such 
Federal duty as full-time training duty, annual training duty, and attendance, while 
in the active military service, at a school designated as a service school by law or 
by the Secretary of the military department concerned. It does not include full-
time National Guard duty. [32 U.S.C. '101(12)]. 

Because service in the U.S. Army National Guard is reserve service and is not active military 
duty, it is not creditable under the Railroad Retirement Act. 

I hope that the above discussion is helpful to you. 

Sincerely, 

Glen L. Bower 
Chairman 


