
October 29, 1997 
L-97-42 

TO :	 Robert E. Bergeron 
Assistant to the Labor Member 
Office of the Labor Member 

FROM :	 Catherine C. Cook 
General Counsel 

SUBJECT : Entitlement to the Overall Minimum


This is in response to your memorandum dated October 20, 1997, wherein you asked whether

Mr. P.D.L. could qualify for the payment of his annuity under the overall minimum if he adopts a

child. According to your memorandum,

Mr. L was granted a period of disability effective February 1, 1989, and his annuity began to

accrue effective November 1, 1989. Mr. L=s annuity has not previously been paid under the

overall minimum.


Section 229.32 of the Board=s regulations (20 CFR 229.32) sets forth when a child may be

included in the computation of the overall minimum. That regulation requires that a child adopted

after the employee=s annuity beginning date can be included in the overall minimum if the overall

minimum is payable in the month before the month the adoption takes place. See 20 CFR

229.32(b). In addition, a child adopted after the annuity beginning date can be included in the

overall minimum if the child meets the dependency requirements set forth in section 222.53 of the

Board=s regulations. See 20 CFR 229.32(b)(2).


Section 222.53 sets forth the following requirements for dependency: 

(1) The child must be adopted in the United States and the child must begin 
living with the employee before the child attains age 18; and either (2) or (3) is met; 

(2) The child is living with the employee in the United States and received at 
least one-half of his or her support from the employee for the year before the month in 
which the employee could have 
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become entitled to a social security benefit or the month in which the employee 
becomes entitled to a period of disability which continues until the employee could have 
become entitled to a social security benefit; or 

(3) If the child is born within one year of either of the conditions in (2), the 
child was living with the employee and receiving one-half of his or her support from the 
employee for substantially all of the period that began on the date the child was born. 

Since Mr. L will be adopting the child after his annuity beginning date, the child must meet 2 or 3 
above. Since the child is now 4 years old, it appears that number 3 cannot be met. Since Mr. L 
was awarded a period of disability before the child was born, it appears that number 2 can also not 
be met. 

Your final question is whether the overall minimum may become payable at age 62. It appears 
that if the child is adopted in the United States and begins living with the employee in the United 
States before the child attains age 18, Mr. L would qualify for the overall minimum if the child is 
living with Mr. L in the United States and is dependent on the employee for one-half of his 
support in the year before Mr. L attains age 62. See 20 CFR 222.53(c)(1). 


