
November 6, 1997 
L-97-47.LOP 

TO : Claudia C. Walch 
Supervisor, Reconsideration Section 
Through: Catherine A. Leyser 

Director of Assessment and Training 

FROM :	 Steven A. Bartholow 
Deputy General Counsel 

SUBJECT :	 Last Pre-Retirement Non-Railroad Employment 
R.R.B. No. - E.M. B. 

This is in response to your memorandum of October 27, 1997, regarding whether E. M. B.=s work 
for the WIC program constitutes work for her last pre-retirement non-railroad employment. 

You advise that prior to her annuity beginning date in 1988, Ms. B. worked as a nurse for the 
Crawford County Health Department. In 1989, she was asked to work for the Labette County 
WIC program. The WIC Program is a Special Supplemental Nutrition Program for Women, 
Infants, and Children (AWIC Program@) sponsored by the Food and Consumer Service Agency of 
the Department of Agriculture. The WIC program is a federally funded program which provides 
benefits to women, infants and children. All payments under the WIC program are federal funds, 
rather than the funds of Ms. B.=s past employer, Crawford County, Kansas. She checked with the 
Board and was told that work for Labette County would not affect her annuity. 

Labette County later subcontracted with Crawford County to operate Labette County=s WIC 
program. Ms. B. was unaware of this change. In file is a statement from the Crawford County 
Health Department that since 1989, Ms. B. has only worked for the WIC program and that all 
funds for this program come from the Federal Government. There are no state or local funds 
used in this program. 

Section 2(f)(6)(A)(ii) of the Railroad Retirement Act requires a deduction of $1 for every $2 
earned in Acompensated service rendered ... to the last person, or 
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persons, by whom such spouse was employed@. In order to invoke the deduction, the spouse 
must not only be in the employ of the last person employer, but must also receive compensation 
from that last person employer. In my opinion, Ms. B. was not in compensated service to 
Crawford County after her annuity beginning date. Although she was nominally employed by 
Crawford County, she was not paid by Crawford County. All funds for her position were paid by 
the Federal Government. Therefore, she was not in compensated service to Crawford County, 
her LPE employer. 

In response to your question regarding certain types of work described in subsections 1.6.18B 
through E of the Retirement Claims Manual as not constituting LPE employment, the rationale for 
that conclusion appears to be that each type of work constituted volunteer work, and that the 
payments involved, if any, do not or are deemed not to constitute remuneration. 


