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Director of Programs 

FROM : Catherine C. Cook 
General Counsel 

SUBJECT : Work Deductions - Royalties 

We received an inquiry from the Kansas City District Office concerning the effect of royalties 
from inventions on receipt of an annuity. Our advice is set out below. 

Section 2(f)(1) of the Railroad Retirement Act (45 U.S.C. ' 231a(f)(1) provides that a portion of 
the railroad retirement annuity shall be subject to deductions on account of work pursuant to 
section 203 of the Social Security Act (42 U.S.C. ' 403). This section in turn requires a 
reduction in benefits if an individual=s wages and earnings from self-employment in a given year 
exceed an exempt amount. The issue presented is whether royalties received by a individual 
from an invention are earnings for work deduction purposes. 

Revenue Ruling 68-499 (CB 1968-2, 421) held that in the case of a company which pays royalties 
to individuals for licenses to manufacture certain articles on which the individuals hold patents, 
those payments are not for services performed. This is consistent with IRS Letter Ruling 
9035065, June 6, 1990, which held that royalties received by a person from a firm that purchased 
his invention were not payments for services performed, and with the Field Operations Manual 
(section 1110.15, paragraph 21). 

The inquiry which prompted this opinion concerns royalties paid for license of an invention which 
is not patented. It does not appear, however, that there are any reasons to distinguish that case 
from those where there are patent rights. Accordingly, the royalties at issue should not be 
considered as earnings for work deduction purposes. 


