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TO :	 Wayne J. Scharnak 
Compensation and Employer Services 
Bureau of Assessment and Training 

FROM : Steven A. Bartholow 
Deputy General Counsel 

SUBJECT : Reporting of Compensation 

This is in response to your memorandum of April 1, 1998, with regard to reporting of 
compensation. 

In your memorandum you state that prior to the enactment of section 1(h)(8) of the Railroad 
Retirement Act (RRA), compensation was not separable from a service month, that is, if an 
employee earned compensation under the RRA in a given month he or she was also credited with 
a month of service for that month. Section 1(h)(8) provided for the crediting of payments which 
would be excluded from the definition of compensation generally, but which are subject to 
taxation under the Railroad Retirement Tax Act for purposes of computing the tier I component 
of a railroad retirement annuity. Such payments are considered to be compensation for tier I 
purposes, but do not provide additional service credits. Because of the limitations of our 
reporting systems, which would not process an annual report which contained compensation 
reported for a month without service in that month, a separate report was required for 
compensation required to be reported under section 1(h)(8). 

You inquire whether the agency is required to collect reports of miscellaneous compensation 
separately from regular compensation or may it be reported along with regular compensation on 
the annual report filed by employers. It is our understanding that the main reason why 
miscellaneous compensation has been collected separately was because our reporting systems 
would not accept a report of compensation not connected with a month of service. If this 
problem has been corrected, there is no legal objection to collecting miscellaneous compensation 
on the report of annual compensation. However, there should be safeguards in place which 
ensure that only the correct amount of compensation is used for computation purposes. Finally, I 
should note that your memorandum appears to imply that separation payments paid after the last 
month worked are subject to contributions under the Railroad Unemployment Insurance Act. 
This is incorrect. Such payments are credited to the last month worked up to the monthly 
compensation base and contributions are due on that amount only. 
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