
June 9, 1998 
L-98-14 

TO:	 James A. Verplaetse 
Chief of Payment Analysis and Systems 

FROM:	 Steven A. Bartholow 
Deputy General Counsel 

SUBJECT: Taxation of annuities - non resident aliens 

This is in response to your memorandum of May 7, 1998, wherein you inquire 
about certain changes in the income tax regulations dealing with withholding 
income tax from U. S. source payments made to nonresident aliens (62 Fed. 
Reg. 53387 (1997)). We generally concur with your interpretation of these 
regulations. I will restate your questions followed by our answers. 

Question 1. If we use Form 8233 or if we adapt our existing forms as substitute 
forms, are we obligated to process copies of the withholding certificates as 
prescribed for Form 8233? 

Answer: Our review of Form 8233 (Exemption for withholding on compensation 
for independent (and certain dependent) personal services of a nonresident 
alien individual) indicates that it is not at all appropriate for use with respect to 
the payments of railroad retirement annuities which may be subject to income 
tax withholding under section 1441 of the Internal Revenue Code (IRC). The 
Form W-8 is also inappropriate. Section 1-1441-1(e)(4)(vi) of the IRC regulations 
provides that a withholding agent may substitute its own form if it is substantially 
similar to the Form 8233 or W-8, but modified to suit the transaction for which it is 
furnished. We are of the opinion that the Board may continue to use its present 
form with modifications to be discussed below. The requirements with respect to 
the Form 8233 need not be followed. 

Question 2. Is our interpretation correct that a withholding agent may not honor 
a claim for exemption under a tax treaty if the claimant has not furnished a TIN? 

Answer: Yes. Section 1.1441-1(e)(4)(vii) of the IRC regulations provides that the 
payee must provide a TIN if the payee is claiming a reduced withholding 



because of an income tax treaty. A TIN is a social security number, an IRS 
provided individual taxpayer identification number (ITIN), or an employer 
identification number (EIN). 
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Question 3. Is a withholding certificate valid if it does not contain a TIN, 
irrespective of any tax treaty exemption claim? 

Answer: The payee needs to provide a TIN only if he or she is claiming 
exemption or reduced withholding under section 1441 of the IRC. For 
annuitants who do not provide a TIN, the Board must withhold 30% of the non 
social security equivalent payment and 25.5% of the social security equivalent 
payment as provided for in section 871(a)(3) of the IRC. 

Question 4. Are we obligated to secure certificates of residence from those 
individuals claiming a tax treaty exemption? 

Answer: No. Section 1.1441-1(e)(4)(viii) of the IRC regulations provides that a 
withholding agent may rely on the information and certifications stated on 
withholding certificates without having to inquire into the truthfulness of this 
information unless it has knowledge or reason to know that the information is 
untrue. Furthermore, section 1.1441-6(b)(1) provides that a payee=s TIN on a 
withholding certificate is valid for establishing proof of residence of a treaty 
country if the TIN has been certified by the IRS. However, absent actual 
knowledge or reason to know otherwise, the withholding agent may rely on the 
TIN without having to inquire as to whether the TIN has been certified, if the TIN 
appears correct on its face and the permanent address on the certificate is the 
country whose tax treaty with the United States is invoked. 

Question 5. Are we obligated to solicit for a TIN from any NRA who has a tax 
treaty claim in effect and for whom we have no TIN? 

Answer: No, but as you indicate, good business practice would indicate that you 
advise payees that a TIN is necessary to claim the benefits of a tax treaty with 
the United States. 

Question 6. With what payment must we remove any existing tax treaty claim 
for an NRA who has not furnished a TIN? 

Answer: Section 1.1441-6(g)(2) provides that a withholding agent who on 
December 31, 1998, holds a Form 1001 that is valid before the effective date of 
the revised regulations, January 1, 1999, may treat it as a valid withholding 
certificate until it expires or December 31, 1999, if earlier. Consequently, no 
reduced withholding based upon a tax treaty may apply with respect any 
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payments made after December 31, 1999, unless the payee has provided the 
Board with a TIN. Where the previously valid certificate expires before 
December 31, 1999, a TIN is required to continue to claim the benefits of a 
treaty. A certificate which expires at any time in 1998 is valid for the whole year. 

However, the withholding agent may solicit new withholding certificates which 
comply with the revised regulations prior to the expiration of the presently valid 
certificates. A withholding certificate filed after December 31, 1998 shall remain 
valid until the end of the third calendar year following the year in which the 
certificate is signed, 1.1441-1(e)(4)(ii)(A). However, if there is a change of 
circumstances which makes the certificate incorrect, for example, a change of 
country of residence, then the payee must notify the withholding agent within 
30 days of the change. A withholding certificate should so advise the payee of 
this requirement. 1.1441-1(e)(4)(ii)(D). Once the withholding agent knows or has 
reason to know of circumstances that change the correctness of the present 
withholding certificate, the agent may continue the reduced withholding for a 
grace period of 90 days. 

Question 7. If you determine that the new provisions direct us to secure special 
certificates of residence and/or to process multiple copies of our withholding 
certificates, what are your thoughts about requesting a special ruling from the 
IRS to ease the administrative burden of implementing these particular aspects 
of the new regulations? 

Answer: As stated earlier, we do not understand the regulations to require the 
Board to use Form 8233 or to obtain certificates of residence. 


