
June 18, 1998 
L-98-16 

TO:	 Beatrice M. Sutter 
Supervisor, Bureau of Quality Assurance 

FROM:	 Steven A. Bartholow 
Deputy General Counsel 

SUBJECT: Crediting of Military Service in Survivor Cases 

This is in reply to your memorandum of March 17, 1998, requesting clarification of Legal 
Opinion L-96-27 regarding the use of military service in connection with the computation 
of survivor annuities and lump sum death payments. 

That opinion concluded, essentially, that in computing the survivor tier II component and 
the lump sum death payment, the RRB should follow the decision regarding the use or 
non-use of military service in connection with the computation of the employee=s annuity. 

In accord with your request, I will respond to your specific questions and then examine 
the explanations contained in the Retirement Claims Manual. Where you have grouped 
several questions as one number, I have identified each individual question by a letter 
designation for easier reference. 

QUESTIONS 

1.	 An employee filed a 1973 edition of the AA-1 and was paid under the 1937 Act. 
Military service was indicated on the application but was not claimed under the 
Railroad Retirement Act due to other Federal entitlement. (a) Can the military service 
be included in his annuity under the 1983 Amendments? (b) If the military service 
could have been included in his annuity, but it was not, can we now include it in the 
survivor annuity? (c) If the military service cannot be included in the employee=s 
annuity, can it be used in the computation of the survivor annuity? 

(a)	 As you know, the Railroad Retirement Act of 1937 (Athe 1937 Act@) contained a 
provision that if military service was used as the basis for an annuity under any other 
Act of Congress, the employee annuity which included credit for that same military 
service would be reduced. Similarly, section 2(h)(1) of the Railroad Retirement Act 
of 1974 (RRA) [45 U.S.C. '231a(h)(1)] formerly required the reduction of the 
railroad retirement annuity of an individual who was receiving a separate pension or 
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disability compensation or other Federal benefit based on the individual=s military 
service if his military service was also used in the computation of his railroad 
retirement annuity. Section 414(a)(1) of Title IV of Public Law (P.L.) 98-76, enacted 
on August 12, 1983, repealed section 2(h)(1) of the RRA prospectively beginning 
with the month after the date of the enactment of P. L. 98-76. The precise wording 
of the statutory language which set the effective date of this amendment is 
determinative of the answer to your first question. Section 414(b) of P.L. 98-76 
provided that: AThe amendments made by this section shall apply with respect to 
months beginning after the date of the enactment of this Act.@  (Emphasis supplied.) 
This language contrasts with effective date provisions contained in other sections of 
Title IV of P.L. 98-76. Section 409(b), for example, stated that the amendment made 
by section 409 Ashall be effective with respect to divorced wife annuities awarded on 
and after the date of enactment [August 12, 1983].@  It is my opinion that the 
elimination of former section 2(h)(1) of the RRA applied to any annuity payable in 
September 1983 and in months thereafter, regardless of when the annuitant first 
became entitled to an annuity. It is therefore my opinion that the military service 
could be included in the annuity of the employee in your first question. 

(b)	 Section 4(g)(1) of the RRA provides that the survivor Tier II component is based on 
the Tier II component which the employee would have been entitled to receive for the 
month the survivor=s annuity begins to accrue. As concluded in response to question 
1(a), the employee was entitled to receive an annuity amount which after 1983 
included his military service in the computation. However, since that service was not 
so included, the question becomes whether administrative finality would apply so as 
to require computation of the survivor Tier II using the Tier II amount actually paid 
or the Tier II amount which could have been paid using the employee=s military 
service. It is our opinion that the failure to re-compute the employee=s annuity after 
the effective date of the 1983 amendment was not a decision to which administrative 
finality and reopening would apply. Rather, we would make a new decision with 
respect to the survivor benefit that would take into account a change in the law which 
occurred after the initial adjudication of the employee=s annuity application. Once the 
deceased employee=s Tier II is re-computed using the military service, the survivor=s 
Tier II would be computed using the re-computed employee Tier II.1 

1Although the employee=s tier II would be recomputed, no accrual of employee tier II 
benefits would be payable. 
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(c) The answer to question 1(b) makes this question moot. 

2.	 If the military service was determined to be used as wages to vest the employee [for 
a vested dual benefit] but the employee never received a windfall prior to his death, 
can military service, if creditable as compensation, be used in the calculation of the 
widow=s annuity? 

The decision to use military service as wages or compensation is a legal conclusion made pursuant 
to section 3(i)(2) of the RRA [45 U.S.C. '231b(i)(2)] as to where the military service would be most 
beneficial to the annuitant. Since such decision is not a finding of fact, section 261.9 of the Board=s 
regulations (dealing with reopening factual findings in connection with a subsequent claim on the 
same earnings record) would not apply. Nor does any other provision of the regulations governing 
finality of agency decisions apply. As indicated in the discussion in the response to question 1(b), 
section 4(g)(1) provides that the survivor Tier II component is based on the Tier II component which 
the employee would have been entitled to receive for the month the survivor=s annuity begins to 
accrue. Since military service was not used as compensation in the computation of the employee=s 
Tier II component in this case where it was credited as wages, it cannot be used in the computation 
of the widow=s annuity, even though the use of the military service as wages did not benefit the 
employee. 

3.	 If the employee did not indicate military service on his application but proof was 
subsequently submitted by the survivor, can the military service be used in the 
computation of the survivor annuity? 

It is our view in this case that there was no decision regarding the use of military service with respect 
to the computation of the employee=s annuity. No decision was possible because the file contained 
no evidence of military service. Therefore, a decision to use the military service as compensation 
would be made when such evidence is presented in connection with the survivor annuity. Increased 
benefits would be payable only for the months following the month the new evidence is received. See 
20 CFR ' 261.10, 62 F.R. 45714 (August 29, 1997). 

4.	 If retirement did not make a determination regarding the use of military service, and 
proof of military service was in file, in 1974 Act or 1983 Amendment cases, can 
survivors treat the case as if it was an initial AD@ case and make a determination 
regarding the use of military service in the survivor annuity? 
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It is our view that there was no decision in this case, since no determination was made regarding the 
use of the military service which was contained as evidence in the file. It would therefore follow that 
military service would be used in the computation of the survivor annuity. 2 

5.	 Policy and Systems indicated that in L-96-27 they interpreted the Ause or non-use@ of 
military service to mean Ause equals comp; non-use equals wages.@  BQA believes 
Ause equals comp or wages and non-use equals M/S not used at all.@  Please clarify 
the meaning of use and non-use in your L-96-27. 

Legal Opinion L-96-27 stated that: 

Since the survivor=s tier II component is based on an extrapolation 
from the employee=s actual tier II component, it necessarily follows 
that, in computing the survivor tier II component, the RRB is bound 
by the decision regarding the use or non-use of military service in 
connection with the employee=s annuity.  (Emphasis supplied.) 

The phrase Ause or non-use of military service@ in the sentence quoted above was intended to refer 
to crediting military service as compensation or not crediting it as compensation for purposes of the 
employee=s railroad retirement annuity. That phrase was not intended to mean that non-use of 
military service automatically means crediting military service as wages. This meaning is evident from 
an earlier sentence in L-96-27. Specifically, the first sentence of the second paragraph states that, 
AYou point out that for retirement annuities a decision is made to use creditable military service as 
compensation or as wages, or to not use it, whichever alternative is most advantageous to the 
employee.@ 

RETIREMENT CLAIMS MANUAL 

The general statement preceding section 5.4.80 needs to be modified in light of the discussion in this 
memorandum. Section 5.4.80A.1, which states in part that where military service is used in the 
computation of the employee annuity, it is to be used in the computation of the survivor annuity, is 
correct. 

2No accrual would be payable based upon a recomputation of the deceased employee=s 
Tier II for use in computing the survivor Tier II. 
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Section 5.4.80A.2 pertains to where military service is used as wages in connection with the employee 
annuity and states in part that AIf the employee received a vested dual benefit (VDB), use the survivor 
Tier II without M/S. If the employee did not receive a VDB, use the survivor Tier II with M/S.@ 
This statement is not correct. If the employee military service was used as wages, then that military 
service may not be included in the computation of the survivor Tier II, whether or not the employee 
received a vested dual benefit. (See the discussion in our response to question 2.) Section 5.4.80A.3. 
should be modified, consistent with the discussion in this memorandum, to specify that where military 
service was not used as compensation or wages in the employee=s benefit, it should be used to 
compute the survivor=s Tier II. 

Section 5.4.80B. concerns cases where military service was creditable as wages only and is generally 
consistent with the discussion in this memorandum. Where the military service was used as wages 
in the computation of the employee benefit, then it should be used as wages in the computation of the 
survivor benefit. Where military service was not used at all in the computation of the employee 
benefit, then it may be used in the computation of the survivor benefit, in accordance with the 
discussion in this memorandum. 

The description in section 5.4.80C. regarding the computation of the lump sum death benefit requires 
that if military service was used as wages or compensation in the employee benefit, then it must be 
used in the computation of the basic amount. However, it provides also that if it was not used in the 
employee benefit, then it still should be used in the computation of the basic amount if the military 
service was for a period before January 1, 1975. This procedure would appear to be consistent with 
the responses discussed in this memorandum. 


