
November 17, 1999 
L-99-16 

TO:	 Martha M. Barringer 
Acting Director of Field Service 

FROM:	 Steven A. Bartholow 
General Counsel 

SUBJECT: Use of RRB Seal 

This is in reply to your memorandum of November 5, 1999, regarding the use of 
the RRB seal on shirts worn by RRB employees. 

As you point out, use of agency seals is governed by 18 U.S.C. § 701 which 
provides that: 

Whoever manufactures, sells, or possesses any badge, identification card, or 
other insignia, of the design prescribed by the head of any department or 
agency of the United States for use by any officer or employee thereof, or 
any colorable imitation thereof, or photographs, prints, or in any other manner 
makes or executes any engraving, photograph, print, or impression in the 
likeness of any such badge, identification card, or other insignia, or any 
colorable imitation thereof, except as authorized under regulations made 
pursuant to law, shall be fined under this title or imprisoned not more than six 
months, or both. 

You inquire whether the Board could authorize the purchase by RRB employees 
of polo shirts with the RRB seal. You point out that employees of the following 
offices may purchase different items with the seal of the office: Department of 
Justice, Environmental Protection Agency, Social Security Administration, 
General Services Administration, Department of Defense, Federal Bureau of 
Investigation, and the Central Intelligence Agency. 

The proscription contained in section 701 is intended to protect the public 
against the use of a recognizable assertion of authority with intent to deceive 
(U.S. v. Goeltz, 513 F.2d 193 (C.A. Utah 1975), cert. den. 423 U.S. 830). The 
statute prohibits any private manufacture, sale, or possession of an agency seal 
except where use of the seal is authorized under regulations. Various agencies 
have such regulations, such as the Veterans Administration (title 38 of the Code 
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of Federal Regulations), the Library of Congress (title 36), the Army (title 32), 

and NASA (title 14). The RRB’s regulations do not contain any provision 
regarding the RRB seal. Nor have we located any government-wide regulation 
regarding the use of agency seals. We have also not been able to locate any 
regulations providing authority for private use of an agency seal for most of the 
organizations you list, although the Army and the Marine Corps have regulations 
governing the authority for private use of medals, etc.: 32 CFR 507.12(c) and 32 
CFR 765.14, respectively. The Department of Justice, which includes the 
Federal Bureau of Investigation, has the following regulation: 

(a)  Requests for permission to reproduce the Departmental seal for 
commercial, educational, ornamental or other purposes by other government 
agencies or private entities shall be referred to the Assistant Attorney 
General for Administration for decision. 

(b)  Requests for permission to reproduce the seal of the Federal Bureau 
of Investigation, the Bureau of Prisons, the Federal Prison Industries, the 
Immigration and Naturalization Service, the Board of Parole, the Drug 
Enforcement Administration, and the United States Marshals Service for 
such purposes by other government agencies or private entities shall be 
referred to the head of the respective Departmental organization for 
decision. 

(c)  The decision whether to grant such a request shall be made on a 
case-by-case basis, with consideration of any relevant factors, which may 
include the benefit or cost to the government of granting the request; the 
unintended appearance of endorsement or authentication by the 
Department; the potential for misuse; the effect upon Departmental security; 
the reputability of the use; the extent of control by the Department over the 
ultimate use; and the extent of control by the Department over distribution of 
any products or publications bearing a Departmental seal. 28 CFR 128-
1.5007. 

NASA’s regulation regarding use of the NASA seal lists a series of authorized 
uses and then provides that: 

Use of the NASA Seal for any purpose other than as prescribed in this 
section is prohibited, except that the Associate Deputy Administrator may 
authorize, on a case-by-case basis, the use of the NASA Seal for purposes 
other than those prescribed when the Associate Deputy Administrator deems 
such use to be appropriate. 14 CFR 1221.109(b). 
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The existence of such regulations as those of NASA and the Department of 
Justice supports the conclusion that there is no government-wide authorization. 
It is our opinion, in light of the statutory and regulatory provisions discussed 
above, that the Board could authorize the use of the RRB seal in the way you 
describe, but, in order to comply with 18 U.S.C. § 701, such authorization would 
have to be by a delegation of authority through a regulation adopted by the 
Board. In the absence of such a regulation and approval pursuant thereto, in our 
opinion, the use of the agency seal as contemplated in your request would 
violate 18 U.S.C. § 701. 


